ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΠΙΩΝ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Άρθρο 1ο
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Η σχολική κοινότητα είναι μια οργανωμένη ομάδα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας. Επομένως ο ρόλος του σχολείου είναι ακριβώς αυτός, δηλαδή:
α) να προετοιμάσει τους νέους ώστε να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία που θα τους υποδεχθεί
β) να στοχεύσει στην εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των νέων κατά τα πρότυπα και τις ανάγκες μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας.
Ο παρών «εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας», είναι σύμφωνος με την ισχύουσα νομοθεσία, περιλαμβάνει όρους και κανόνες, κατανομή αρμοδιοτήτων και ευθυνών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, στηρίζοντας την εφαρμογή τους στον αμοιβαίο σεβασμό, στη συλλογική συνείδηση, στη συναίνεση και συμμετοχή στη διαμόρφωση των συνθηκών της σχολικής ζωής, χωρίς όμως να θέτει εμπόδια στην ελεύθερη έκφραση και στον πλουραλισμό απόψεων. Έτσι, διαμορφώνεται στο σχολείο ένα παιδαγωγικό και διδακτικό κλίμα που συμβάλλει στην αποφυγή εντάσεων και συγκρούσεων και διευκολύνει την ανενόχλητη, μεθοδική και αποτελεσματική λειτουργία του.
O εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας δεν έχει τη μορφή ενός απλού και συμβατικού καθηκοντολογίου, δεν θεωρεί τη «σχολική πειθαρχία» ως αυτοσκοπό, αλλά ενσωματώνει και την παιδαγωγική της πλευρά, με έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή και στην επιβολή ποινών. Με εύλογες, γενικά αποδεκτές, κατανοητές και εφαρμόσιμες διατάξεις, ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας ενθαρρύνει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή, προάγει τη συλλογική λειτουργία, παράλληλα με την ατομική αναγνώριση και την έννοια της ατομικής ευθύνης, διαμορφώνοντας ένα «υγιές» σχολικό και μαθησιακό περιβάλλον και προσδίδοντας δημοκρατικό περιεχόμενο στη σχολική ζωή.
Ελπίδα όλων μας είναι οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου μας, με την καθοδήγηση του Διευθυντή και των καθηγητών , να τηρήσουν συνειδητά τον παρόντα κανονισμό, όχι ασφαλώς από φόβο για τις κυρώσεις, αλλά με ελεύθερη επιλογή και εμπιστοσύνη στην αναγκαιότητα και χρησιμότητά του .
Άρθρο 2ο
ΕΓΓΡΑΦΗ ? ΔΗΛΩΣΕΙΣ
1. Η εγγραφή του μαθητή γίνεται με την υπογραφή του γονέα στο Ατομικό Δελτίο του μαθητή.
2. Η εγγραφή στην Α΄ τάξη πραγματοποιείται μέχρι τις 30 Ιουνίου με την προσκόμιση του Απολυτηρίου από το Δημοτικό Σχολείο αποφοίτησής του.
3. Ειδικότερα οι γονείς των μαθητών της Α΄ τάξης πρέπει:
α. να καταθέσουν δήλωση για την δεύτερη ξένη γλώσσα που θα επιλέξουν να διδαχθούν τα παιδιά τους.
β. να προσκομίσουν το Ατομικό Δελτίο Υγείας του παιδιού τους έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή ιδιαιτερότητες που ενδέχεται να απαιτούν ειδική μεταχείριση ή παρακολούθηση ή ιατρική φροντίδα, πρέπει να αναφέρονται από τους γονείς στον Διευθυντή του Σχολείου.
γ. να καταθέσουν πιστοποιητικό γεννήσεως προκειμένου να περαστούν τα στοιχεία τους στο myschool. Ειδικά για τους αλλοδαπούς μαθητές τα πιστοποιητικά τους θα πρέπει να είναι πρόσφατα και μεταφρασμένα.
4. Μετεγγραφές μαθητών γίνονται από 1η Σεπτεμβρίου έως 30η Μαρτίου .
Άρθρο 3ο
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Το ωράριο λειτουργίας του Σχολείου είναι 08:20 – 14:05 καθημερινά, όλες τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Οι μαθητές παραμένουν στο Σχολείο όλο αυτό το διάστημα και δεν επιτρέπεται η αποχώρησή τους παρά μόνο με άδεια του Διευθυντή ή κατόπιν ενυπόγραφης δήλωσης του γονέα του μαθητή, σε περίπτωση έκτακτης αλλαγής του ωρολογίου προγράμματος, σε περίπτωση απουσίας καθηγητών, απεργίας, εκδρομής κ.τ.λ. .Η παρουσία των μαθητών στην πρωινή προσευχή και η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Στην πρωινή συγκέντρωση για την προσευχή οφείλουν να προσέρχονται με τον απαιτούμενο σεβασμό και οι μαθητές άλλων εθνικοτήτων ή θρησκευτικών δογμάτων, ώστε να είναι παρών κατά την διαδικασία ενημέρωσης των μαθητών σχετικά με διάφορα ζητήματα της σχολικής ζωής.
Μαθητές που προσέρχονται αργοπορημένα στο μάθημα οποιαδήποτε ώρα παραπέμπονται από τον διδάσκοντα καθηγητή στον Διευθυντή και εφόσον κριθεί ότι η αργοπορία είναι αδικαιολόγητη τιμωρούνται πειθαρχικά. Η Διεύθυνση του Σχολείου παρακολουθεί τις πρωινές αργοπορίες, ενημερώνει τους γονείς και επιβάλλει κυρώσεις σε περίπτωση εσκεμμένης επανάληψης. Οι γονείς οφείλουν, σε περίπτωση απουσίας των παιδιών τους, να ενημερώσουν το Σχολείο για την απουσία τους όσο πιο έγκαιρα γίνεται .
Ημερήσια απαλλαγή από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής χορηγείται από τον διδάσκοντα καθηγητή και εφόσον διαπιστώνεται σοβαρός λόγος. Απαλλαγή για μεγάλο χρονικό διάστημα ή για όλο το σχολικό έτος χορηγείται με πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων και εφόσον προσκομισθούν οι σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις.
Για να απαλλαγεί ένας μαθητής από κάποιο μάθημα του ωρολογίου προγράμματος πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.
Μαθητής που έχει απαλλαγή σε κάποιο μάθημα υποχρεούται να παραμείνει στο χώρο του Σχολείου κατά την ώρα διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος.
Άρθρο 4ο
ΑΠΟΥΣΙΕΣ – ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΥΣΙΩΝ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
Για να μπορεί να συμμετάσχει στις εξετάσεις ένας μαθητής , πρέπει η φοίτησή του να χαρακτηριστεί επαρκής .
Α) Επαρκής φοίτηση
Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν:
Το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις εξήντα τέσσερις (64)
Το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114) από τις οποίες, οι πάνω από τις εξήντα τέσσερις (64)είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.Δ 485/1983 .
Κατ εξαίρεση ο Σύλλογος Διδασκόντων με ειδική πράξη του, χαρακτηρίζει ως επαρκή τη φοίτηση μαθητή-μαθήτριας που σημείωσε από εκατόν δεκαπέντε έως και εκατόν εξήντα τέσσερις (115-164) απουσίες, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες πάνω από τις εξήντα τέσσερις (64) είναι δικαιολογημένες και οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται σύμφωνα με τα παραπάνω, και η επίδοσή του κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Ως ιδιαίτερα ικανοποιητική κρίνεται στην προκειμένη περίπτωση η επίδοση του μαθητή όταν ο Γενικός Μέσος Όρος της Προφορικής Βαθμολογίας των τριών τριμήνων στα διδασκόμενα μαθήματα είναι τουλάχιστον δεκαπέντε(15) και η διαγωγή κοσμιότατη.
Οι μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται επαρκής προσέρχονται κανονικά στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Μαΐου-Ιουνίου .
Β. Ελλιπής Φοίτηση
Ελλιπής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν το σύνολο των απουσιών είναι από εκατόν δεκαπέντε έως και εκατόν εξήντα τέσσερις (115-164) υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες πάνω από τις εξήντα τέσσερις (64) είναι δικαιολογημένες και οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται κατά τα ανωτέρω, αλλά η φοίτησή του δεν χαρακτηρίστηκε από το Σύλλογο των διδασκόντων επαρκής.
Κατ? εξαίρεση ο Σύλλογος Διδασκόντων με ειδική πράξη του, χαρακτηρίζει ως ελλιπή τη φοίτηση μαθητή ?μαθήτριας που σημείωσε από εκατόν εξήντα πέντε έως και διακόσες δεκατέσσερις(165-214)απουσίες, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες πάνω από τις εξήντα τέσσερις (64)είναι δικαιολογημένες και οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται κατά τα ανωτέρω. Επιπλέον ο Μέσος Όρος της Προφορικής Βαθμολογίας των τριών τριμήνων στα διδασκόμενα μαθήματα πρέπει να είναι τουλάχιστον δεκαπέντε(15)και η διαγωγή κοσμιότατη.
Οι μαθητές- μαθήτριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται< <ελλιπής>> παραπέμπονται σε ολική εξέταση το Σεπτέμβριο .
Γ. Ανεπαρκής Φοίτηση
Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν το σύνολο των απουσιών είναι πάνω από εξήντα τέσσερις και δεν εμπίπτει σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις .Οι μαθητές-μαθήτριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται <<ανεπαρκής>> υποχρεούνται να επαναλάβουν την φοίτηση στην ίδια τάξη .
Η ευθύνη παρακολούθησης της φοίτησης του μαθητή ανήκει εξ ολοκλήρου στους γονείς του. Το σχολείο έχει υποχρέωση να ενημερώνει τους γονείς κάθε μαθητή ο οποίος ξεπερνάει σε σύνολο τις 30 απουσίες (δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες) με ενημερωτικό σημείωμα που στέλνει ο υπεύθυνος καθηγητής του τμήματος στον κηδεμόνα του μαθητή μέσω ταχυδρομείου, από 1 έως 5 κάθε μήνα για τις απουσίες του μήνα που προηγήθηκε και από 10 έως 15 Μαίου για το πρώτο 15νθήμερο του ίδιου μήνα. Για τη δικαιολόγηση απουσιών έως και 2 ημερών εξαιτίας ασθένειας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων , αρκεί ενυπόγραφο σημείωμα του γονέα που προσκομίζεται από τον ίδιο μέσα σε διάστημα 10 ημερών το πολύ μετά την επάνοδο του μαθητή στο σχολείο. Ο γονέας μπορεί να δικαιολογήσει τις απουσίες το πολύ 10 ημερών συνολικά για όλο το σχολικό έτος.
Ο γονέας κάθε μαθητή που απουσίασε για λόγους υγείας περισσότερο από 2 ημέρες, πρέπει να προσκομίσει ο ίδιος μέσα σε 10 ημέρες από την επιστροφή του μαθητή στο σχολείο, βεβαίωση γιατρού που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.
Τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται δε δεσμεύουν το Σύλλογο Διδασκόντων, όταν είναι σε γνώση του, με ικανά και επαρκή στοιχεία, οι πραγματικοί λόγοι απουσίας του μαθητή.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι απουσίες :
α) όταν πραγματοποιούνται, χωρίς την άδεια του Διευθυντή, σε ώρες του ωρολογίου προγράμματος του Σχολείου.
β) όταν η ομαδική απομάκρυνση των μαθητών από το Σχολείο, για οποιονδήποτε λόγο, προκαλεί διακοπή του μαθήματος.
γ) όταν γίνονται την πρώτη και την τελευταία ώρα του ωρολογίου προγράμματος.
Τα δικαιολογητικά πρέπει απαραίτητα να πρωτοκολληθούν στο Πρωτοκόλλο Αλληλογραφίας του Σχολείου. Η δικαιολόγηση των απουσιών γίνεται στο τέλος κάθε τριμήνου σε ειδική συνεδρίαση από τον σύλλογο των Διδασκόντων λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα δικαιολογητικά που έχει καταθέσει ο κηδεμόνας.
Άρθρο 5ο
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ : Άμεσος αντικειμενικός σκοπός των πειθαρχικών μέτρων είναι η εξασφάλιση της τάξης, ώστε να διεξάγεται απρόσκοπτα η σχολική εργασία. Απώτερος στόχος είναι να βοηθηθούν οι μαθητές να αποκτήσουν υπευθυνότητα, αυτοπειθαρχία και σεβασμό προς τους κανόνες της σχολικής ζωής .
ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ :
Κατά την παραμονή τους στο Σχολείο οι μαθητές οφείλουν να σέβονται, να υπακούουν και να συνεννοούνται με τους καθηγητές, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κανόνων του κανονισμού του Σχολείου. Είναι προφανές ότι η εφαρμογή των αρχών αυτών ισχύει και κατά τη μετάβαση των μαθητών προς και από το Σχολείο με τα σχολικά λεωφορεία, κατά τη διάρκεια των εκδρομών, περιπάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και, γενικά, σε κάθε περίπτωση που οι μαθητές λειτουργούν με αυτή τους την ιδιότητα. Οι όποιες παραβάσεις συνυπολογίζονται στο χαρακτηρισμό της διαγωγής τους. Για τις παραβάσεις προβλέπονται από την εκπαιδευτική νομοθεσία ποινές που ξεκινούν από την επίπληξη και κλιμακώνονται ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος ως την πολυήμερη αποβολή και την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Ο οριστικός χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών γίνεται στο τέλος του σχολικού έτους σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, εκτός αν κάποιος μαθητής απομακρυνθεί / μετεγγραφεί κατά τη διάρκειά του. Η διαγωγή των μαθητών εξετάζεται και στη συνεδρίαση λήξης του κάθε τριμήνου, με βάση τις αναφορές που καταθέτουν οι διδάσκοντες στο γραφείο του Διευθυντή αλλά και κάθε άλλο τεκμηριωμένο στοιχείο που τυχόν έρχεται στην αντίληψή τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ :
Το σχολείο θεωρεί τα παρακάτω παραπτώματα των μαθητών ως σοβαρές παραβάσεις του εσωτερικού κανονισμού και τα αντιμετωπίζει αναλόγως:
α. Κατοχή στο σχολείο οποιουδήποτε επικίνδυνου οργάνου ή απαγορευμένης ουσίας.
β. Καταστροφή ή παραμόρφωση περιουσιακού στοιχείου του Σχολείου, με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
γ. Καταστροφή ή κλοπή ατομικής περιουσίας μαθητή .
δ. Κάθε εσκεμμένη πράξη που έχει ως σκοπό ή συνέπεια τη διατάραξη της τάξης ή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο χώρο του Σχολείου.
ε. Η ενασχόληση με τυχερά παιγνίδια (ζάρια, ποδοσφαιρικά στοιχήματα κ.λ.π)
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ :
Με το χτύπημα του κουδουνιού οι μαθητές πρέπει να είναι καθισμένοι στα θρανία τους με τη διάταξη που έχει ορίσει ο υπεύθυνος καθηγητής του τμήματος και σε συνεργασία πάντα με τους άλλους εκπαιδευτικούς. Με την είσοδο του καθηγητή πρέπει να είναι έτοιμοι για την έναρξη του μαθήματος.
Για να μετακινηθούν οι μαθητές μέσα στην αίθουσα για οποιονδήποτε λόγο ή για να απουσιάσουν, ζητούν άδεια από τον καθηγητή τους.
Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών, αναψυκτικών , τσίχλας την ώρα του μαθήματος.
Οι μαθητές οφείλουν να είναι εφοδιασμένοι με όλα τα υλικά τα οποία είναι απαραίτητα για την παρακολούθηση των μαθημάτων της ημέρας και έχουν καθοριστεί από τους διδάσκοντες καθηγητές (όργανα για το μάθημα των μαθηματικών π.χ χάρακα ,διαβήτη, γνώμονα, φόρμα για το μάθημα της Γυμναστικής κ.λ.π).
Οι μαθητές/τριες οφείλουν να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους τα απαραίτητα για κάθε μάθημα βιβλία και τετράδια. Συνεχόμενη απουσία των παραπάνω μπορεί να έχει επίπτωση στην βαθμολογίας τους.
Τα μαθητικά βιβλία αποτελούν δημόσια περιουσία και δεν επιτρέπεται η καταστροφή τους .
Είναι όλοι υπεύθυνοι για την καθαριότητα των θρανίων και γενικά της αίθουσας.
Το μάθημα τελειώνει με το χτύπημα του κουδουνιού, αλλά δεν αποχωρεί κανείς πριν δώσει την άδεια ο καθηγητής.
Σε περίπτωση αργοπορίας, οποιαδήποτε ώρα, πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε από το Γραφείο του Διευθυντή.
Το φιλικό κλίμα μέσα στην τάξη είναι επιθυμία όλων. Δεν πρέπει όμως οι μαθητές να ξεπερνούν τα όρια της ευπρέπειας. Για να μιλήσει κάποιος μαθητής στην τάξη, σηκώνει το χέρι και περιμένει να του δοθεί ο λόγος. Οι άλλοι τον σέβονται και δεν διακόπτουν, δεν συνομιλούν και δεν σχολιάζουν αυτά που λέγονται κατά την διάρκεια του μαθήματος.
Η αυθάδεια και οι αντιρρήσεις που διατυπώνονται με αγένεια θεωρούνται κακή συμπεριφορά και τιμωρούνται αναλόγως.
Δεν επιτρέπεται κατά την διάρκεια του μαθήματος η ασχολία με οτιδήποτε ξένο προς το μάθημα.
Δεν επιτρέπεται οι μαθητές να αφήνουν βιβλία, τετράδια και άλλα προσωπικά αντικείμενα κάτω από τα θρανία ή μέσα στην τάξη, μετά το πέρας των μαθημάτων.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ :
?? Οι μαθητές πρέπει να σέβονται τη γνώμη και την ιδιαίτερη προσωπικότητα των άλλων. Δεν κάνουν ειρωνικά σχόλια , κακόβουλη ή προσβλητική κριτική.
? ?Η χωρίς άδεια χρήση ή φθορά προσωπικών αντικειμένων των συμμαθητών τους είναι σοβαρά παραπτώματα και τιμωρούνται αυστηρά, ακόμη και αν γίνονται ως παιχνίδι.
?? Οι φραστικές προσβολές, οι ύβρεις και, πολύ περισσότερο, η σωματική βία κατά των συμμαθητών είναι απαράδεκτες πράξεις, που επηρεάζουν πολύ τον χαρακτηρισμό της διαγωγής.
? ?Το ίδιο απαράδεκτες πράξεις θεωρούνται και η διάδοση φημών, ο αποκλεισμός συμμαθητή από ομαδικές εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες ή η παρακίνηση τρίτων για την απομόνωση αυτών.
Αποδοχή των φυσικών ,γλωσσικών ,φυλετικών και θρησκευτικών διαφοροποιήσεων των μαθητών .
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ ? ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
? ?Όταν οι μαθητές κυκλοφορούν εκτός της αίθουσας διδασκαλίας, για οποιονδήποτε λόγο, κατά
τις ώρες των μαθημάτων, δεν κάνουν φασαρία.
? ?Οι κοινόχρηστοι χώροι (διάδρομοι, τουαλέτες, γήπεδα κ.λ.π.) χρησιμοποιούνται από όλους. Γι? αυτό και είναι ευθύνη όλων να τους διατηρούν ευπρεπείς και καθαρούς.
? ?Στα εργαστήρια και στους χώρους άθλησης ισχύουν οι κανόνες που έχουν θέσει οι καθηγητές
που διδάσκουν το αντίστοιχο μάθημα.
Στα διαλείμματα δεν επιτρέπονται παιγνίδια με την μπάλα, όταν αυτά δεν βρίσκονται κάτω από την επίβλεψη καθηγητών. Απαγορεύονται τα παιγνίδια με το νερό στις βρύσες, το τρέξιμο στους διαδρόμους και στις σκάλες.
Δεν επιτρέπεται να προσκαλούνται εξωσχολικοί στο σχολείο. Είναι παράπτωμα και τιμωρείται. Εξωσχολικός μπορεί να επικοινωνεί με μαθητή μόνο μετά από άδεια της Διεύθυνσης του Σχολείου.
?? Τα λεωφορεία θεωρούνται σχολικός χώρος. Επομένως ισχύουν οι ίδιοι κανόνες συμπεριφοράς
που ισχύουν και στους χώρους του Σχολείου.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ – ΛΟΓΟΚΛΟΠΗ :
??Η συνεργασία μεταξύ μαθητών στη διάρκεια γραπτής εξέτασης και η αντιγραφή από οποιοδήποτε βοήθημα, θεωρούνται σοβαρά παραπτώματα και τιμωρούνται αυστηρά.
??Εξίσου σοβαρό παράπτωμα αποτελεί και η λογοκλοπή ? η χρήση έργου ή μέρους του έργου κάποιου άλλου χωρίς να αναφέρεται η πηγή των πληροφοριών.
ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ :
Απαγορεύεται η παρουσία, η ενεργοποίηση και η χρήση του κινητού τηλεφώνου ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών καταγραφής και αναπαραγωγής εικόνας και ήχου σε όλους τους χώρους του σχολείου. Μαθητής που φέρει μαζί του τέτοια συσκευή, υποχρεούται αμέσως μετά την πρωινή προσευχή να την απενεργοποιήσει και να την παραδώσει στο γραφείο του Διευθυντή, για να την παραλάβει με την λήξη των μαθημάτων της ημέρας.
Σε περίπτωση που συλληφθεί μαθητής να έχει στην κατοχή του οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, αυτή θα κατάσχεται και θα φυλάσσεται στο γραφείο του Διευθυντή, θα παραδίδεται μόνο στους γονείς του μαθητή, ενώ ο μαθητής θα ελέγχεται πειθαρχικά. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση απώλειας τέτοιων συσκευών το Σχολείο ουδεμία ευθύνη φέρει.
Δεν επιτρέπεται η κάθε είδους φωτογράφηση , βιντεοσκόπηση ή ηχογράφηση σε όλους τους χώρους του Σχολείου χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ:
Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε οποιοδήποτε χώρο του Σχολείου, για λόγους προστασίας της υγείας των μαθητών/τριών, αλλά κυρίως προς αποτροπή εθισμού τους σε αυτό .
Επίσης το κάπνισμα απαγορεύεται και σε οποιαδήποτε εκδρομή είτε ημερήσια, είτε πολυήμερη.
Η τιμωρία είναι αυστηρότατη.
ΠΕΡΙΒΟΛΗ – ΕΜΦΑΝΙΣΗ :
Η εμφάνιση των μαθητών μέσα στο Σχολείο αποτελεί εκδήλωση του δικαιώματος ανάδειξης της προσωπικότητάς τους και, κατά συνέπεια, ανήκει στον χώρο της προσωπικής τους ευθύνης. Η άσκηση, όμως , αυτού του δικαιώματος περιορίζεται από τα όρια που επιβάλλουν η μαθητική ιδιότητα και η ευπρέπεια.
Οι μαθητές προσέρχονται στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής με την προβλεπόμενη ένδυση , αλλιώς τιμωρούνται με απουσία από το μάθημα και δεν συμμετέχουν σε αυτό .
Άρθρο 6ο
ΕΠΙΔΟΣΗ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Η υψηλή επίδοση στα μαθήματα είναι βασικός στόχος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι μαθητές οφείλουν να μελετούν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που κάθε μάθημα έχει.
Οι εξετάσεις, γραπτές και προφορικές, διεξάγονται σύμφωνα με όσα ορίζει η εκπαιδευτική νομοθεσία. Η βαθμολογία της επίδοσης γίνεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Η προαγωγή, η απόλυση, η παραπομπή σε επανεξέταση και η απόρριψη μαθητή, κρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων που κάθε φορά ρυθμίζουν τα θέματα αυτά.
Οι διακρίσεις στους αριστούχους μαθητές (αριστεία και βραβεία προόδου) που το Υπουργείο Παιδείας αποστέλλει, απονέμονται σε ειδική τελετή κατά τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Άρθρο 7ο
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Οι μαθητικές κοινότητες είναι κύτταρα δημοκρατικής ζωής στο σχολείο. Αποτελούν χώρο πρω- τοβουλίας, αναζήτησης και δημιουργίας. Καλλιεργούν την πίστη στις ανθρώπινες αξίες, στον ίδιο τον άνθρωπο, στο ξεπέρασμα των διακρίσεων, στην ισότητα των δύο φύλων.
Σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Μαθητικών Κοινοτήτων οι οποίες εκλέγονται με δημοκρατικές διαδικασίες από τους ίδιους τους μαθητές .
Οι μαθητές συμμετέχοντας στη ζωή των μαθητικών κοινοτήτων, μέσα σε πνεύμα δημοκρατικού διαλόγου, συνεργασίας και συλλογικότητας, θα αναδεικνύονται σε υπεύθυνα άτομα, με αναπτυγμένη δυνατότητα να κρίνουν και να εκτιμούν τη σημασία και το νόημα κάθε δραστηριότητας στα πλαίσια του σχολείου.
Οι μαθητικές κοινότητες εκφράζουν τη θέληση των μαθητών για τη ζωή και τη λειτουργία του σχολείου. Οι μαθητές διαμορφώνουν μέσα από τις λειτουργίες των μαθητικών κοινοτήτων τις απόψεις τους και προτείνουν λύσεις στο σύλλογο των καθηγητών και τη διεύθυνση για τα προβλήματα του σχολείου.
Τα πενταμελή συμβούλια τμημάτων μπορούν και πρέπει να παρεμβαίνουν ενεργά σε περιπτώσεις που συμμαθητές/τριες προκαλούν προβλήματα στις τάξεις και επιπλέον πρέπει πάντα να επιζητούν το καλύτερο παιδαγωγικό περιβάλλον για το τμήμα τους.
Αιτήματα, προτάσεις , σκέψεις και απόψεις των μαθητών μεταφέρονται και συζητούνται με το Διευθυντή του Γυμνασίου και το Σύλλογο των Διδασκόντων από τριμελές προεδρείο του εκλεγμένου δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου. Οι θέσεις του τριμελούς προεδρείου δεν είναι προσωπικές και απηχούν θέσεις ολόκληρης της μαθητικής κοινότητας. Επί μέρους θέματα και προβλήματα αντιμετωπίζονται από τους Υπευθύνους Καθηγητές.
Πετυχημένα θεωρούνται τα εκλεγμένα πενταμελή και δεκαπενταμελή συμβούλια όταν ενδιαφέρονται να βελτιώσουν (από κοινού με τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας και τους εκπαιδευτικούς) συνολικά την ζωή στην σχολική κοινότητα και όχι όταν ενδιαφέρονται μόνο για το ψυχαγωγικό κομμάτι αυτής.
Οι εκλογές για την ανάδειξη των 5μελών συμβουλίων και του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου γίνονται κάθε χρόνο τον 1ο μήνα από την έναρξη της σχολικής περιόδου και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Άρθρο 8ο
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ – ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Ο Διευθυντής βρίσκεται στην κορυφή της Σχολικής Κοινότητας. Είναι ο διοικητικός αλλά και επιστημονικός ? παιδαγωγικός υπεύθυνος στο χώρο αυτό. Πιο συγκεκριμένα:
Καθοδηγεί τη σχολική κοινότητα να θέσει υψηλούς στόχους και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την επίτευξή τους, με στόχο ένα σχολείο δημοκρατικό και ανοικτό στην κοινωνία.
Καθοδηγεί και βοηθάει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους και ιδιαίτερα τους νεότερους, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες διοικητικού, εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα και οφείλει να αποτελεί παράδειγμα.
?Συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, καθώς και τους μαθητές και τους γονείς τους για την από κοινού επίτευξη των στόχων.
?Ενθαρρύνει τους μαθητές να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλλουν στη διαπαιδαγώγηση ελεύθερων, υπεύθυνων, δημοκρατικών και ευαισθητοποιημένων πολιτών.
Έχει την παιδαγωγική ευθύνη για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος στο σχολείο και για την ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας.
Συγκαλεί το Σύλλογο Διδασκόντων και είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση των αποφάσεων αυτού.
Καλεί τους γονείς των μαθητών για ενημέρωση και συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Συλλόγου τους, όταν προσκαλείται και το κρίνει αναγκαίο.
Αποτελεί πηγή δίκαιων λύσεων για τα προβλήματά των μαθητών. Η ανοχή σε ακραία φαινόμενα ενδέχεται να λειτουργήσει αρνητικά για τη συνοχή και ομαλή λειτουργία του σχολείου και επομένως, καθήκον του είναι να παρατηρεί, να αποδοκιμάζει πράξεις ή φαινόμενα, να επιβάλει ποινές όταν αυτό είναι αναγκαίο, αλλά και να επαινεί, να προβάλει και να αναδεικνύει το θετικό κλίμα που δημιουργείται από ενέργειες μαθητών και καθηγητών .
Ακραία συμπεριφορά προς τους μαθητές με αυταρχικό πνεύμα και χαρακτηρισμούς απαξιωτικούς και προσβλητικούς θεωρείται αρνητικό στοιχείο, αφού ο Διευθυντής κατά κύριο λόγο πρέπει να χρησιμοποιεί τον έπαινο, τις παρατηρήσεις, τις συμβουλές και γενικότερα τα θετικά κίνητρα .
Συνεργάζεται και δέχεται εντολές από τις υπερκείμενες Αρχές (Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Βοιωτίας ), συνεργάζεται με όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους επιστημονικούς, αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς και Ιδρύματα, τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να προαχθεί η βελτίωση της παρεχομένης παιδείας στους μαθητές του Σχολείου μας.
Συνεργάζεται με τον εκλεγμένο πρώτο πολίτη του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, τους Αντιδημάρχους και το Δημοτικό Συμβούλιο, προς το οποίο υποβάλλει αιτήματα για ικανοποίηση αναγκών, προκειμένου να υπάρξει συνεχής βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μαθητών και εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Θεσπιών .
Συνεπικουρούμενος από τους διδάσκοντες και τους εφημερεύοντες καθηγητές, οφείλει να ενημερώνει με τον προσφορότερο τρόπο τους κηδεμόνες των μαθητών, όταν οι τελευταίοι απουσιάζουν. Η ενημέρωση αυτή μπορεί να γίνεται προσωπικά ή τηλεφωνικά ή ακόμα και με ταχυδρομική επιστολή κατά την προσωπική εκτίμηση του Διευθυντή και κατά περίπτωση .
O Αναπληρωτής Διευθυντής της σχολικής μονάδας υποβοηθεί τον Διευθυντή στο καθημερινό του έργο, αναλαμβάνει ένα μέρος από τις αρμοδιότητες που ο Διευθυντής του αναθέτει και τον αναπληρώνει σε όλες τις λειτουργίες της σχολικής ζωής, όταν ο Διευθυντής απουσιάζει ή κωλύεται.
Άρθρο 9ο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν κομβικό σημείο στη λειτουργία του σχολείου, διότι έρχονται σε άμεση επαφή με τους μαθητές. Διαμορφώνουν το γενικό κλίμα , επιβάλλουν το κύρος τους και συντελούν στη διάπλαση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας των μαθητών ? μελλοντικών πολιτών της κοινωνίας.
Έτσι :
Οι εκπαιδευτικοί με την εν γένει συμπεριφορά τους οφείλουν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος μέσα στο Σχολείο. Πρέπει να διαθέτουν την αξιοπρέπεια και το κύρος που συμβιβάζονται με το ρόλο τους. Τις μεταξύ τους σχέσεις είναι απαραίτητο να τις διέπει ο αμοιβαίος σεβασμός και να τις χαρακτηρίζει η ειλικρινής, συναδελφική και ανθρώπινη επικοινωνία. Ανάλογη σχέση συνεργασίας και επικοινωνίας πρέπει επίσης να καλλιεργείται ανάμεσα σε αυτούς και στο Διευθυντή του Σχολείου.
Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα και εκείνοι που διδάσκουν στα τμήματα της ίδιας τάξης έχουν ένα χώρο κοινής ευθύνης. Είναι απαραίτητο να συζητούν μεταξύ τους για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν μέσα στην τάξη, να προβληματίζονται και να επιλέγουν κοινούς τρόπους για την αντιμετώπιση φαινομένων επιλήψιμης συμπεριφοράς των μαθητών τους. Η συνεργασία όλων είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά και επιβεβλημένη.
Δεν είναι ορθό ούτε επιτρεπτό να διατυπώνεται, κυρίως προς τους μαθητές, και να υποστηρίζεται η αντίληψη ότι ο ρόλος κάποιων τομέων της επιστήμης ή μαθημάτων είναι σημαντικότερος για την παιδεία τους. Δε νοούνται, επίσης, αντιπαραθέσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών για το θέμα αυτό. Το Σχολείο παρέχει γενική παιδεία, η οποία είναι κοινή συνισταμένη όλων των μαθημάτων.
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού μέσα στη σχολική κοινότητα είναι ηγετικός και η επίδρασή του στους μαθητές καθοριστική. Εκτός από τη διδασκαλία των μαθημάτων, διαπαιδαγωγεί με το παράδειγμα και την καθημερινή του παρουσία. Επομένως, οι υποχρεώσεις του δεν περιορίζονται ούτε στην άρτια επιστημονική του κατάρτιση ούτε στην αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας του. Η μορφή και το ύφος της γλώσσας του, η κοινωνική του ζωή και η γενικότερη παρουσία του δημιουργούν πρότυπα αναφοράς για τους μαθητές. Είναι, επομένως, ανάγκη να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα που διαμορφώνουν την εικόνα του εκπαιδευτικού.
Η δίκαιη συμπεριφορά του εκπαιδευτικού καθώς και ο παιδαγωγικός τρόπος επικοινωνίας εκπαιδευτικών ? μαθητών είναι χρήσιμο να επιβεβαιώνεται καθημερινά στην πράξη και πρέπει να στηρίζεται στα εξής κυρίως στοιχεία :
α) Στον τρόπο με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί απευθύνουν τις ερωτήσεις και δίνουν τις απαντήσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος και, γενικά, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους μαθητές.
β) Στον τρόπο με τον οποίο βαθμολογούν και αξιολογούν τους μαθητές .
γ) Στον τρόπο με τον οποίο εκτονώνουν τις εντάσεις που δημιουργούνται στην τάξη και στην αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν παρουσιαζόμενες δυσλειτουργίες.
δ) Στη συχνότητα με την οποία καταφεύγουν στο Διευθυντή του Σχολείου για να αντιμετωπίσει προβλήματα που αναφύονται μέσα στην τάξη και τα οποία θα μπορούσαν να επιλύσουν οι ίδιοι.
Οι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται για την προστασία του σχολικού χώρου και της περιουσίας του Σχολείου, καθώς και για την ευκοσμία της τάξης μέσα στην οποία διδάσκουν αλλά και του Σχολείου γενικότερα. Παράλληλα, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές σε θέματα που αφορούν την καθαριότητα, την υγιεινή και την αισθητική του χώρου μέσα στον οποίο φοιτούν.
Οι εκπαιδευτικοί φροντίζουν για την ασφάλεια των μαθητών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Σχολείο και κατά την πραγματοποίηση εκδηλώσεων που γίνονται με ευθύνη του Σχολείου. Ιδιαίτερη φροντίδα απαιτείται κατά την είσοδο και την αποχώρηση των μαθητών από το Σχολείο, όπως και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να τηρούν εχεμύθεια σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, στις συζητήσεις και εκτιμήσεις σχετικά με τη σχολική επίδοση, στη συμπεριφορά και διαγωγή των μαθητών, στη βαθμολογία στις εξετάσεις και, γενικά, σε όλες τις πληροφορίες που είναι προσωπικές και δεν πρέπει να κοινολογούνται.
Ανακαλύπτουν τις ιδιαίτερες κλίσεις των μαθητών και τους ωθούν προς την καλλιέργεια και την ανάπτυξή τους.
Εξαντλούν το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο και παραμένουν στο χώρο του σχολείου, προκειμένου να διεκπεραιώσουν εργασίες, προγράμματα ή άλλες υποθέσεις που τους έχουν ανατεθεί.
Παρακολουθούν και μελετούν τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που κοινοποιούνται στο σχολείο .
Εκτελούν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία (τήρηση ωραρίου, εκτέλεση εφημεριών, ενημέρωση των βιβλίων ύλης, απαγόρευση εισόδου σε πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα, παρακολούθηση κλαδικών σεμιναρίων και ημερίδων, υλοποίηση προγραμμάτων κλπ).
Ειδικά κατά την εκτέλεση των εφημεριών:
1) Οι εφημερεύοντες προσέρχονται στο σχολείο 15′ πριν την έναρξη των μαθημάτων και αποχωρούν 5′ μετά τη λήξη, αφού φύγουν όλοι οι μαθητές.
2) Ελέγχουν την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και της αυλής.
3) Φροντίζουν για τη σύνταξη των μαθητών στην πρωινή προσευχή.
4) Είναι αρμόδιοι για την τήρηση του ωραρίου διδασκαλίας και των διαλειμμάτων (κουδούνι).
5) Συνεργάζονται με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς για την αποχώρηση όλων των μαθητών από τις αίθουσες κατά τα διαλείμματα και κατά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου.
6) Επιτηρούν τους μαθητές στα διαλείμματα κατανέμοντας μεταξύ των (οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί) τους χώρους, ώστε να υπάρχει παντού επίβλεψη, η οποία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των μαθητών.
7) Ελέγχουν τον αύλειο χώρο, ώστε να αποτρέπεται η προσέγγιση ή η είσοδος ατόμων (ακόμα και αδέσποτων ζώων) που δεν έχουν σχέση με τη σχολική κοινότητα και ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα.
8) 0ι εφημερεύοντες καθηγητές είναι (2), ένας για το πέτρινο κτίριο και ένας για το καινούργιο κτίριο, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής επιτήρηση των μαθητών.
Έχουν την ευθύνη για την διεκπεραίωση των πάγιων εργασιών που τους αναθέτει ο Σύλλογος των Διδασκόντων Καθηγητών κατά την κατανομή εργασιών και αρμοδιοτήτων.
Σέβονται τις επί μέρους ανάγκες και ιδιαιτερότητες των μαθητών (κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές, γενετικές, γλωσσικές, φυλετικές) .
Εγγράφουν στο Ποινολόγιο με πλήρη αιτιολόγηση τις ποινές που επιβάλουν με φειδώ στους μαθητές .
Ευαισθητοποιούν τους μαθητές σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διαχείριση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων .
Τηρούν εχεμύθεια σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις και στο σκεπτικό λήψης τους από το Σύλλογο Διδασκόντων Καθηγητών .
Ενημερώνουν τους Γονείς και Κηδεμόνες με Υπηρεσιακά Σημειώματα ή τηλεφωνικά σε έκτακτες περιπτώσεις .
Προτείνουν λύσεις για μαθητές που παρουσιάζουν μαθησιακά προβλήματα και προωθούν, σε συνεργασία με το Διευθυντή , τον Σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης του Σχολείου και το ΚΕΔΔΥ τις απαραίτητες διαδικασίες αντιμετώπισής τους .
Δέχονται τους γονείς και συνεργάζονται μαζί τους σε καθορισμένες ημέρες και ώρες .
Άρθρο 10ο
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
1. Ο Σύλλογος Διδασκόντων Καθηγητών αποτελεί το κυρίαρχο συλλογικό όργανο του σχολείου ,το οποίο λαμβάνει σύννομες αποφάσεις καθολικής ισχύος.
2. Η ισχύς των αποφάσεων του Συλλόγου των Διδασκόντων Καθηγητών υπερβαίνει αυτές των διδασκόντων καθηγητών και του Διευθυντού του σχολείου.
3. Ο Σύλλογος των Διδασκόντων Καθηγητών συνεδριάζει εκτός ωραρίου διδασκαλίας υπό την Προεδρία του Διευθυντή του Γυμνασίου, σε Τακτικές Παιδαγωγικές Συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και προκειμένου για έκτατα και οξέα γεγονότα ή θέματα σε Έκτακτες Συνεδριάσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
4. Οι αποφάσεις του Συλλόγου είναι σεβαστές και εφαρμοστέες από την ολομέλεια των καθηγητών και μαθητών του σχολείου.
5. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συλλόγου των Διδασκόντων καθηγητών εγγράφονται στο Βιβλίο Πρακτικών του Γυμνασίου και θεωρούνται επίσημα έγγραφα και αποφάσεις.
6. Οι αποφάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων Καθηγητών αφορούν άμεσα όλη τη μαθητική κοινότητα και, έμμεσα την ευρύτερη κοινωνία, με την έννοια ότι πολλές αποφάσεις έχουν σαν τελικούς αποδέκτες τους γονείς των μαθητών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ως εκ τούτου, το κύρος και η ισχύς των αποφάσεων έχουν υπεύθυνο και καθολικό χαρακτήρα.
7. Ο Σύλλογος των Διδασκόντων μπορεί να δεχτεί παρατηρητές κατά τις συνεδριάσεις του, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να παρευρίσκονται κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Άρθρο 11ο
ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ? ΜΑΘΗΤΩΝ
1. Ο σεβασμός, η ηπιότητα και η ευγένεια είναι , χωρίς αμφιβολία, θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη συνεργασία και των μαθητών/τριών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ μαθητών και καθηγητών .
2. Η συμπεριφορά μαθητών/τριών στο σχολικό χώρο πρέπει να αποκλείει τις βωμολοχίες, τις απειλές, τα βάναυσα αστεία, τη χειροδικία και γενικά κάθε βία, λεκτική, σωματική ή ψυχολογική. Είναι αυτονόητο ότι οι μαθητές δικαιούνται να αντιμετωπίζονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο από το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας.
3. Η ιδία συμπεριφορά πρέπει να τηρείται από όλους και προς το βοηθητικό προσωπικό του σχολείου.
4. Καλό είναι, σε περίπτωση οποιουδήποτε σχολικού προβλήματος οι μαθητές/τριες να ενημερώνουν τους γονείς τους με ειλικρίνεια και ακρίβεια ως προς την περιγραφή των γεγονότων, χωρίς υπερβολές και διαστρεβλώσεις που έχουν στόχο να καλύψουν την προσωπική τους ευθύνη, εάν υπάρχει. Οι γονείς οφείλουν να προσέρχονται σε αυτές τις περιπτώσεις στο σχολείο για άμεση και αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα εκάστοτε παρουσιαζόμενα προβλήματα. Είναι αυτονόητο ότι η ίδια διάθεση ειλικρίνειας και ανάληψης ευθυνών θα διέπει και την συμπεριφορά των καθηγητών .
5. Οι μαθητές/τριες έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα όλων των τεστ, διαγωνισμάτων ή εργασιών που γράφουν στο σχολείο ή στο σπίτι. Οι βαθμοί των τριμήνων θα ανακοινώνονται μόνο μέσω ελέγχων στους γονείς.
Άρθρο 12ο
ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΟΙ – ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
Ως απουσιολόγος σε κάθε τμήμα ορίζεται από τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος ο μαθητής που συγκέντρωσε κατά το προηγούμενο σχολικό έτος τη μεγαλύτερη βαθμολογία (ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός). Για την Α΄ Γυμνασίου και το 1ο μόνο τρίμηνο οι απουσιολόγοι ορίζονται μετά από κλήρωση.
Οι απουσιολόγοι έχουν την απόλυτη ευθύνη να παίρνουν οι ίδιοι τα απουσιολόγια στην αρχή της πρώτης ώρας και να τα καταθέτουν με τη λήξη του ωραρίου στο γραφείο του Διευθυντή του σχολείου .
Κατά την έναρξη κάθε διδακτικής ώρας ο απουσιολόγος κάνει καταμέτρηση των μαθητών και σημειώνει τις απουσίες στο απουσιολόγιο και στη συνέχεια το παραδίδει στον καθηγητή να το υπογράψει μαζί με το βιβλίο ύλης .
Όταν κάποιος μαθητής είναι τιμωρημένος με ωριαία ή ημερήσια αποβολή , ο απουσιολόγος το σημειώνει στη στήλη των παρατηρήσεων.
Η καταχώρηση των απόντων γίνεται με μεγάλη προσοχή, ενώ κάθε προσπάθεια απόκρυψης απόντος μαθητή ή μαθήτριας αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.
Τα απουσιολόγια διατηρούνται καθαρά και δεν περιφέρονται στα χέρια μαθητών για διάφορους λόγους. Η ενημέρωση για τις απουσίες θα γίνεται μόνο από τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος .
Σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης ονόματος, αυτό δεν σβήνεται αλλά γράφεται στο χώρο των παρατηρήσεων η φράση (λάθος καταχώρηση) και υπογράφεται.
Ο απουσιολόγος, σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό που ήταν την 1η ώρα στο τμήμα ενημερώνει τον Διευθυντή του σχολείου με ειδικό σημείωμα που προσκομίζει κατά το πρώτο διάλειμμα για τους απόντες, προκειμένου να γίνει τηλεφωνική ενημέρωση του κηδεμόνα.
Στην περίπτωση που ένας διδάσκων καθηγητής δεν έχει μεταβεί στην τάξη, ο απουσιολόγος και μόνον αυτός, μετά την παρέλευση ενός πενταλέπτου, μεταβαίνει στο γραφείο του Διευθυντή και ρωτά εάν θα υπάρξει κενό ή θα συμπληρωθεί η διδακτική ώρα από άλλον καθηγητή.
Όταν απουσιάζει κάποιος καθηγητής για οποιονδήποτε λόγο, τότε ο απουσιολόγος σημειώνει στην αντίστοιχη θέση τη λέξη ΚΕΝΟ και δεν χρεώνει απουσίες στους απόντες μαθητές, εκτός και αν αναπληρωθεί η διδακτική ώρα από άλλον καθηγητή.
Άρθρο 13ο
ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ
Οι επιμελητές ορίζονται από τον υπεύθυνο του τμήματος αλφαβητικά από την αρχή του σχολικού έτους με εβδομαδιαία υπηρεσία. Η κατάσταση με τις αντίστοιχες ημερομηνίες ανά τρίμηνο βρίσκεται μέσα στο βιβλίο ύλης.
Οι επιμελητές είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα της τάξης, το καθάρισμα του πίνακα, το σβήσιμο των φώτων, καθώς επίσης και για τις φθορές που προκαλούνται σ΄ αυτές.
Με το κτύπημα του κουδουνιού για διάλειμμα με την ευθύνη των επιμελητών και του καθηγητή αδειάζει η αίθουσα και ανοίγονται τα παράθυρα προκειμένου να γίνει σωστός αερισμός της αίθουσας. Κατά τους χειμερινούς μήνες, πάλι οι αίθουσες αδειάζουν, με την διαφορά πως οι μαθητές μπορούν να παραμένουν στους διαδρόμους και όχι να βγαίνουν υποχρεωτικά έξω στο προαύλιο.
Οι επιμελητές είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε κλοπή συμβεί στη διάρκεια της ημέρας, εκτός από τις ώρες που και οι ίδιοι απουσιάζουν εκτός αιθούσης (γυμναστική, ομιλία σε κάποια άλλη αίθουσα κ.λ.π). Για τον λόγο αυτό οι μαθητές δεν πρέπει να αφήνουν πολύτιμα αντικείμενα ή χρήματα μέσα στην αίθουσα.
Μετά το τελευταίο μάθημα της ημέρας εξέρχονται τελευταίοι, αφού την επιθεωρήσουν προσεχτικά. Εάν κάποιος μαθητής ξεχάσει βιβλίο ή τετράδιο ή άλλο αντικείμενο, το παραλαμβάνουν και το παραδίδουν στο Γραφείο.
Άρθρο 14ο
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Κάθε παρέκκλιση από τους κανόνες της σχολικής ζωής και τις ηθικές αρχές του κοινωνικού περιβάλλοντος, η οποία εκδηλώνεται με πράξεις ή παραλείψεις, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και αντιμετωπίζεται με σχολικές πειθαρχικές κυρώσεις (ποινές). Τις πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλουν τα εξής όργανα :
1. Ο διδάσκων καθηγητής: Παρατήρηση-Σύσταση, Επίπληξη και Ωριαία απομάκρυνση από το διδασκόμενο μάθημα .
2. Ο Διευθυντής του σχολείου: Όλες τις παραπάνω κυρώσεις και Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι και τρείς (3) ημέρες .
3. Το Συμβούλιο των καθηγητών του Τμήματος: Όλες τις παραπάνω κυρώσεις και Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι και πέντε (5) ημέρες .
4. Ο Σύλλογος διδασκόντων : Όλες τις παραπάνω κυρώσεις και Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος .
5. Μαθητές που αποβάλλονται από τα μαθήματα δύνανται να παραμένουν στο σχολείο κατά τις ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων, απασχολούμενοι σε διάφορες εργασίες υπό επίβλεψη και φροντίδα της Διεύθυνσης του σχολείου .
Οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι :
Α. Παρατήρηση
Β. Επίπληξη
Γ. Ωριαία απομάκρυνση
Δ. Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι τρείς ημέρες .
Ε. Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι πέντε ημέρες .
ΣΤ. Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος .
Η παρατήρηση είναι η ελαφρότερη των κυρώσεων, δεν καταχωρίζεται στα βιβλία του σχολείου και αποσκοπεί στην προειδοποίηση του μαθητή .
Άρθρο 15ο
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ – ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ -ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Οι μαθητές συμμετέχουν σε ενδοσχολικές εκδηλώσεις, όπως οι σχολικές, εθνικές και θρησκευτικές γιορτές. Οι Μαθητικές Κοινότητες συνεργάζονται με τους καθηγητές στους οποίους ανατίθεται η ευθύνη της γιορτής. Επίσης, οι μαθητές παίρνουν μέρος σε παρελάσεις που γίνονται τις ημέρες των εθνικών επετείων, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι εκδιδόμενες σχετικές εγκύκλιοι και υπό την επίβλεψη και κατά τις οδηγίες του υπεύθυνου καθηγητή Φυσικής Αγωγής του Σχολείου.
Άρθρο 16ο
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Οι σχολικές εκδρομές είναι η οργανωμένη από το σχολείο ομαδική μετάβαση σε τόπους που βρίσκονται σε μικρή ή μεγάλη απόσταση από τη σχολική μονάδα με χαρακτήρα παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό, κοινωνικοποιητικό και ψυχαγωγικό. Συνδυάζουν τη μάθηση και ενημέρωση με τη διασκέδαση, την «απόδραση» από τη ρουτίνα του σχολείου και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μαθητών και μαθητών ? καθηγητών, που είναι ζητούμενα και τα δύο για την πιο ομαλή και δημοκρατική λειτουργία των σχολικών μονάδων, ενώ παράλληλα πολλαπλές πηγές πληροφόρησης και εκπαίδευσης, εκτός των φυσικών συνόρων του σχολείου, ενσωματώνονται στην καθημερινή λειτουργία.
Διακρίνονται σε:
Σχολικούς περιπάτους: Πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου, δεν υπερβαίνουν τους πέντε (5) συνολικά κατά έτος και δε γίνονται περισσότεροι από έναν (1) μέσα στον ίδιο μήνα.
Διδακτικές επισκέψεις: Διδακτικές επισκέψεις των μαθητών, διάρκειας μίας ή περισσότερων σχολικών ωρών, είναι δυνατό να γίνονται προγραμματισμένα σε χώρους επιστημονικής, ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής αναφοράς, σε μονάδες παραγωγής, αξιοθέατα κ.τ.λ.
Εκπαιδευτικές εκδρομές: Πραγματοποιείται μία (1) ημερήσια εκδρομή, χωρίς διανυκτέρευση, οποτεδήποτε μέσα στο διδακτικό έτος, με την απαραίτητη συμμετοχή τουλάχιστον των ? του αριθμού των μαθητών της τάξης ή του σχολείου.
Η διάρκεια και το χρονικό διάστημα της εκδρομής καθορίζονται από τη σχετική Υ.Α. και την απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων του σχολείου.
Εκπαιδευτικές επισκέψεις: Είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις με διανυκτέρευση, με τη χρήση δύο (2) εργασίμων ημερών και μίας (1) ή δύο (2) αργιών, στο πλαίσιο υλοποίησης εγκεκριμένων σχολικών δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Αγωγής Καταναλωτή, Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Αγωγής Σταδιοδρομίας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων και Προγραμμάτων Ολυμπιακής Παιδείας ή σε τοποθεσίες σχετικές με την ύλη βασικών μαθημάτων, με την απαραίτητη συμμετοχή τουλάχιστον των ? του αριθμού των μαθητών της τάξης.
Η δαπάνη των εκδρομών – επισκέψεων βαρύνει τους γονείς των μαθητών.
Οι μαθητές συνοδεύονται από τον προβλεπόμενο αριθμό καθηγητών, οι οποίοι είναι εξουσιοδοτημένοι από τους γονείς να ενεργούν για λογαριασμό τους. Ο χώρος, ο χρόνος και τα μέσα μεταφοράς κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής ? επίσκεψης θεωρούνται χώρος και χρόνος κανονικής (καθημερινής) λειτουργίας του σχολείου και διέπονται από τους ίδιους Νόμους, Κανονισμούς και Αποφάσεις. Ειδικά στους αρχαιολογικούς χώρους απαγορεύεται να αγγίζουν τα εκθέματα, για να μην γίνουν πρόξενοι ζημιών. Είναι υποχρεωμένοι να σέβονται την ιερότητα των χώρων.
Δεν κόβουν λουλούδια ή φυτά, δεν καταστρέφουν ξένη περιουσία, δεν αγγίζουν ύποπτα αντικείμενα.
Στην περίπτωση που για την πραγματοποίηση της εκδρομής απαιτείται χρήση μεταφορικού μέσου, πρέπει να υπάρχει κατατεθειμένη σύμφωνη υπεύθυνη δήλωση του γονέα του μαθητή.Αν ο γονέας δεν συμφωνεί, δεν καταχωρίζονται απουσίες.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει όποιον μαθητή κρίνει ότι θέτει σε δοκιμασία την επιτυχημένη έκβαση της εκδρομής – επίσκεψης.
Όλες οι εκδρομές για να πραγματοποιηθούν, απαιτείται πρώτα ή έγκρισή τους από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας.
Άρθρο 17ο
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Σχολείο επιδιώκει να αναπτύξουν οι μαθητές αίσθηση ευθύνης σε ότι αφορά το περιβάλλον, με την ευρεία έννοια, αλλά και το στενότερο σχολικό περιβάλλον. Φροντίζει ώστε το φυσικό περιβάλλον και οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι να είναι καθαροί και τακτοποιημένοι. Απαιτεί, όμως, και από τους μαθητές του να συμβάλλουν με τη σειρά τους ώστε οι χώροι στους οποίους κινούνται (γήπεδα, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, αίθουσα εκδηλώσεων κτλ. ) να είναι ευπρεπείς, έτσι ώστε η παραμονή των μαθητών στο σχολείο να είναι ευχάριστη, αποδοτική και δημιουργική. Οι μαθητές πρέπει να σέβονται την κινητή και ακίνητη περιουσία του Σχολείου, να μην ρυπαίνουν τον χώρο του Σχολείου, να μην καταστρέφουν τα θρανία τους και , γενικότερα, να σέβονται την αίθουσά τους και να φροντίζουν να διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Ο μαθητής που προκαλεί φθορά στην περιουσία του Σχολείου, ελέγχεται πειθαρχικά και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον κηδεμόνα του. Οι μαθητές συμμετέχουν σε περιβαλλοντικά προγράμματα όπως προγράμματα ανακύκλωσης, δενδροφύτευσης κτλ .
Άρθρο 18ο
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Την καθαριότητα των χώρων αναλαμβάνει η καθαρίστρια του σχολείου. Η καθαρίστρια υποχρεούται να εκτελεί καθημερινά το έργο που της έχει ανατεθεί.
Α) Σκουπίζει, καθαρίζει όλους τους χώρους του σχολείου εσωτερικά και εξωτερικά: τον περίβολο του σχολείου, το γραφείο του Δ/ντη, το γραφείο των καθηγητών, τις τουαλέτες, τους διαδρόμους, τις αίθουσες διδασκαλίας, τις σκάλες, τους νιπτήρες κλπ.
Β) Το πλύσιμο των δαπέδων με νερό γίνεται Τρίτη και Παρασκευή.
Οι μαθητές οφείλουν να φροντίζουν για τη διατήρηση της καθαριότητας της αίθουσας στην οποία στεγάζεται το Τμήμα τους. Φθορές που παρατηρούνται στην αίθουσα και δεν είναι ευθύνη των μαθητών του Τμήματος δηλώνονται στον καθηγητή της 1ης ώρας από τους επιμελητές στην αρχή του ωρολογίου προγράμματος και ο καθηγητής υποχρεούται να το αναφέρει στη Διεύθυνση:
Μαθητής, ο οποίος προκαλεί εσκεμμένη φθορά:
1. Τιμωρείται με απόφαση του διευθυντή ή του συλλόγου διδασκόντων.
2. Ενημερώνεται ο κηδεμόνας του από τη διεύθυνση και
3. Υποχρεούται σε αποκατάσταση της φθοράς.
Σε περίπτωση που δε βρεθεί ο υπεύθυνος της φθοράς, υποχρεούται το 5μελές να αποκαταστήσει τη ζημιά με έξοδα όλων των μαθητών του Τμήματος.
Την ευθύνη αποκατάστασης ζημιών σε κοινόχρηστους χώρους έχει το εκλεγμένο δεκαπενταμελές όργανο των μαθητών του σχολείου με έξοδα όλων των μαθητών του σχολείου.
Οι μαθητές είναι υπεύθυνοι για την ποιότητα του σχολικού χώρου. Οι χώροι των αιθουσών, του γυμναστηρίου, των τουαλετών και της αυλής του σχολείου πρέπει να παραμένουν καθαροί.
Ο εφημερεύων καθηγητής υποχρεούται να αναφέρει στον διευθυντή οποιαδήποτε απρεπή συμπεριφορά ή φθορά των χώρων που εποπτεύει κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.
Άρθρο 19ο
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Στο Σχολείο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη. Κάθε μαθητής μπορεί να δανειστεί βιβλία, περιοδικά , για όσες ημέρες ορίζει ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός της βιβλιοθήκης. Τα δανειζόμενα έντυπα της βιβλιοθήκης πρέπει να επιστρέφονται σε καλή κατάσταση, αλλιώς ο μαθητής οφείλει να τα αντικαταστήσει με άλλα καινούρια .
Άρθρο 20ο
ΚΥΛΙΚΕΙΟ
Το κυλικείο πρέπει να είναι εφοδιασμένο μόνο με τα επιτρεπτά προϊόντα από τις αγορανομικές διατάξεις. Χρησιμοποιείται από τους μαθητές μόνο κατά τα διαλείμματα. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται στους μαθητές να βρίσκονται στο κυλικείο σε ώρα μαθήματος .
Οι μαθητές οφείλουν να συμπεριφέρονται κόσμια στο χώρο του κυλικείου, να μη φωνασκούν και να μην ρυπαίνουν τους χώρους, αλλά να χρησιμοποιούν τους κάδους απορριμμάτων .
Οι μεγαλύτεροι μαθητές οφείλουν να σέβονται τη σειρά προτεραιότητας και ιδιαίτερα τους μικρότερους σε ηλικία μαθητές .
Οι μαθητές μπορούν να φέρουν φαγώσιμα από το σπίτι τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν επιτρέπεται η απομάκρυνση από το σχολείο για αγορά τροφίμων ή αναψυκτικών.
Άρθρο 21ο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Το σχολείο διαθέτει σχέδιο πολιτικής άμυνας, το οποίο και θα θέσει σε εφαρμογή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
α) Σε περίπτωση σεισμού οι μαθητές:
αν βρίσκονται στην αυλή απομακρύνονται από κτίρια, τοίχους, δέντρα, στύλους και ό, τι άλλο είναι δυνατό να πέσει
αν βρίσκονται στην τάξη, προφυλάσσονται κάτω από το θρανίο τους μέχρι την λήξη της δόνησης
β) Σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί το σχολείο δίνεται το σύνθημα του συναγερμού, που είναι 3 διακεκομμένα κτυπήματα του κουδουνιού, και οι μαθητές καθοδηγούμενοι από τον εκπαιδευτικό με τον οποίον είχαν μάθημα εκείνη την ώρα:
ακολουθούν την προκαθορισμένη διαδρομή
συγκεντρώνονται στον καθορισμένο χώρο (γήπεδο Basket ή στο απέναντι από την είσοδο του σχολείου οικόπεδο)
διατηρούν την ψυχραιμία τους, δεν φωνάζουν, δεν σπρώχνουν
παραμένουν στο χώρο συγκέντρωσης, μέχρι να δοθεί το σύνθημα για λήξη του συναγερμού
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι γονείς θα μπορούν να παραλάβουν τα παιδιά τους από το νοτινό προς το σχολείο οικόπεδο ? χωράφι
Άρθρο 22ο
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ? ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ
Κηδεμόνες του μαθητή είναι οι φυσικοί γονείς του, εκτός εάν για λόγους ανωτέρας βίας έχουν εξουσιοδοτηθεί νόμιμα από αυτούς άλλα πρόσωπα .
Οι κηδεμόνες :
1. Εγγράφουν το μαθητή στο σχολείο .
2. Επικοινωνούν συχνά με το Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι και θα δίνουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις σε οποιεσδήποτε απορίες έχουν .
3. Παρακολουθούν με ενδιαφέρον και συστηματικά τη φοίτηση, το ήθος και την σχολική επίδοση του μαθητή και ενημερώνουν το σχολείο εγκαίρως για ειδικά προβλήματα (οικογενειακά, υγείας, δυσλεξίας, μαθησιακά, συμπεριφοράς ?..) για να αποφεύγονται λάθη από άγνοια .
4. Συμμετέχουν ενεργά στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ο οποίος αποτελεί τη συλλογική έκφραση της άποψης των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών .
5. Οι γονείς δεν παρεμβαίνουν στο παιδαγωγικό έργο των καθηγητών, του συλλογικού τους οργάνου και της Διεύθυνσης του σχολείου, τους οποίους πρέπει να εμπιστεύονται ως προς τις κρίσεις, την αντικειμενικότητα, τη χορήγηση ορθών και ολοκληρωμένων επιστημονικών γνώσεων, την αξιολόγηση και τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών .
6. Εγκρίνουν τη συμμετοχή των μαθητών σε ατομικές ή ομαδικές εκδηλώσεις του σχολείου (εκπαιδευτικές εκδρομές, επισκέψεις, συμμετοχή σε ομιλίες και ημερίδες), εκτός των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης(συμμετοχή σε προγράμματα κτλ) και πάντως, εντός της εκπαιδευτικής νομοθεσίας.
7. Ενθαρρύνουν τους μαθητές, προκειμένου αυτοί να εγγράφονται και να παρακολουθούν μαθήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας ή Φροντιστηριακά Τμήματα όποτε αυτά προκηρύσσονται και υλοποιούνται από το Υπουργείο Παιδείας.
8. Οι γονείς έχουν την υποχρέωση να προσέρχονται στις Τακτικές Ομαδικές Ενημερωτικές Συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο χώρο του σχολείου πριν τη χορήγηση των ελέγχων προόδου κάθε τριμήνου .
Η συνεργασία μεταξύ γονέων και καθηγητών είναι σημαντικός παράγοντας για την εύρυθμη, ομαλή και σε ήρεμο κλίμα σχολική ζωή, στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόοδο των μαθητών . Γ ι΄ αυτό οι καθηγητές θα δέχονται τους γονείς για ενημέρωση και συνεργασία κατά προγραμματισμένες ημέρες και ώρες και σύμφωνα με το τελικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας που θα διαμορφωθεί.
ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
1η ώρα : 8:20 ? 9:05
2η ώρα : 9:10 ? 9:55
3η ώρα : 10:05 ? 10:50
4η ώρα : 11:00 ? 11:45
5η ώρα : 11:50 ? 12:35
6η ώρα : 12:40 ? 13:20
7η ώρα : 13:25 ? 14:05
Άρθρο 23ο
ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
Με βάση το ανωτέρω πλαίσιο γενικών αρχών διαμορφώνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας του Γυμνασίου Θεσπιών, όπως το σχέδιό του διανεμήθηκε, μελετήθηκε και συμπληρώθηκε .
Ο παρών εσωτερικός κανονισμός συντάχθηκε με στόχο να ρυθμίσει τις συνθήκες της καθημερινής σχολικής ζωής, ώστε να διασφαλίζεται η τάξη και η ομαλότητα, να διευκολύνεται το εκπαιδευτικό έργο και να ενισχύεται η παρεχόμενη παιδεία. Για την επιτυχή εφαρμογή του απαιτείται η συναίνεση όλων των συντελεστών της σχολικής ζωής και η από μέρους τους συνειδητή αποδοχή των κανόνων που περιλαμβάνει. Το Σχολείο διατηρεί οποτεδήποτε το δικαίωμα να συμπληρώσει ή τροποποιήσει άρθρα και διατάξεις του κανονισμού, εφόσον το κρίνει επιβεβλημένο ή σκόπιμο. Για οποιαδήποτε μεταβολή στο περιεχόμενο του κανονισμού, μετά την αρχική του έγκριση, η Διοίκηση του Σχολείου έχει την υποχρέωση να ενημερώσει έγκαιρα όλους τους συντελεστές της σχολικής ζωής.
Ο Κανονισμός Λειτουργίας επικυρώνεται σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων Καθηγητών, στην οποία μετέχει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και εκπρόσωποι του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου, όπως η σύνθεση του προβλέπεται από τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις .
Αντίγραφο του παρόντος Κανονισμού Λειτουργίας υποβάλλεται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων .
Επίσης ,αντίγραφα του παρόντος Κανονισμού χορηγούνται στους καθηγητές που υπηρετούν στο Γυμνάσιο Θεσπιών, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο πενταμελές των Τμημάτων και στο Προεδρείο της Μαθητικής κοινότητας του Γυμνασίου Θεσπιών .
Θεσπιές ?…/……./?..?
Ο Διευθυντής Ο καθηγητές………………………………. ???????.
…..???????????????????.
?????????????…………………..
………………………………………………….
………………………………………………….
………………………………………………….
………………………………………………….
………………………………………………….
………………………………………………….
………………………………………………….
………………………………………………….
………………………………………………….
Το Δ.Σ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Το 15μελές Μαθ.Συμβούλιο
………………………………………………………. …………………………………………………… ………………………………………………………. ……………………………………………………
………………………………………………………. ……………………………………………………
………………………………………………………. …………………………………………………… ………………………………………………………. …………………………………………………… ………………………………………………………. …………………………………………………… ………………………………………………………. …………………………………………………… ……………………………………………………….. …………………………………………………… ……………………………………………………….. …………………………………………………… ……………………………………………………….. …………………………………………………… ………………………………………………………. …………………………………………………… ……………………………………………………… …………………………………………………… ……………………………………………………… …………………………………………………… ………………………………………………………. …………………………………………………… ………………………………………………………. …………………………………………………….
M | T | W | T | F | S | S |
---|---|---|---|---|---|---|
1
| 2
| |||||
3
| 4
| 5
| 6
| 7
| 8
| 9
|
10
| 11
| 12
| 13
| 14
| 15
| 16
|
17
| 18
| 19
| 20
| 21
| 22
| 23
|
24
| 25
| 26
| 27
| 28
|